Wat heeft Peter allemaal gedaan?

Nou dat is gewoon leven. Alles wat er bij u kan gebeuren kan mij ook overkomen.
Waar mijn kont is, is ook mijn hoofd dus is het steeds oppassen geblazen. En dat doe ik al vanaf 6 april 1949.
Ik ben geboren in Rotterdam en opgegroeid in Nijmegen. In een gezin van acht kinderen. In mijn puberteit heb ik drie jaar in het internaat (kostschool) De Westerhelling geslapen en gestudeerd. Het werd gerund door de orde van de Assumptionisten (Augustijnen). Ze vereerden de opname van Maria in de hemel….. Ik moest wel erg vaak naar de kerk.

Beroepsmatig gezien ben ik twee maal geïncarneerd. Mijn middelbare opleiding is begonnen met een opleiding MTS werktuigbouwkunde. Ik heb om wat bij te verdienen enkele maanden in de metaalbewerking gewerkt. Al spoedig had ik meer belangstelling voor houtbewerking.  Bij een eenmans aannemersbedrijfje heb ik de kneepjes van de houtbewerking geleerd. Ik heb meerdere jaren timmer en verbouw klussen gedaan.

Vervolgens ben ik aan mijn tweede leven begonnen. Dus van beroep veranderd. Na de Havo en Pedagogische Academie ben ik Orthopedagogiek gaan studeren. En tot aan mijn pensionering ben ik trouw gebleven aan vele volwassen zorgvragers met een verstandelijke handicap en hun begeleiders als orthopedagoog. Tijdens de studie orthopedagogie heb ik mijn oude beroep nog even uitgeleefd en ben ik 3 jaar leider geweest van een houtwerkplaats voor acht zorgvragers.

Samen met Hélène hebben we vanaf 1978  tot 2008 gewerkt én gewoond in Bronlaak. Een antroposofische leef- en werkgemeenschap. Dat was een prachtige tijd. Ik heb trouwens wel heel erg veel lidmaatschappen binnen de antroposofie op mijn naam staan: gewoon lid, Klassemitglied, Michael Kreislid, Religionslehrer, Dozentenmitglied en vele cursussen gevolgd bij o.a. Albert Soesman, Leen Mees en Prof. Lievegoed.  We hebben van april 2008 tot september 2019 in Zutphen gewoond. Och ja, zult u wel denken, die stad voor sofen? Merkwaardig genoeg ontmoet ik ze zeer weinig. Het is gewoon een gezellig, knus en mooi stadje. Inmiddels zijn we verhuisd van de Weerdslag via Epen (Limburg) naar de Rietbergstraat in Zutphen. Een mooi appartement met uitzicht over de IJssel.
Toch ben ik niet zo antro-paars als het lijkt. Ik sta voor veel open. Hélène en ik hebben bijvoorbeeld de Avatar-training gevolgd en zijn vervolgens in Amerika opgeleid tot Avatar-Master. Daar hebben we samen zo’n 37 cursisten mee blij kunnen maken.  Maar een shamanen-cursus vond ik ook erg leuk. Nu is vooral Advaita mijn ding. En ik zou het haast vergeten maar astrologie beoefen ik al vanaf mijn 23e jaar….

Mijn motto is niet dat het bewustzijn op materie gebaseerd is en dat er verder niets is.  Ik opteer graag voor een ruimere visie. Dat bewustzijn vorm geeft aan materie en zichzelf als materie waarneemt. Ik kan het helaas niet bondiger zeggen. Ik voel me gelukkig bij aandacht, trouw, dienstbaarheid, vorm-geven, fenomenologisch waarnemen en het doorgronden van het leven.  En naar klassieke muziek luisteren helpt me wonderlijk goed als ik innerlijk vast ga zitten en troost of beweging nodig heb.

In 2010 ben ik gepensioneerd.  Een week na ons feestelijk afscheid ging Bronlaak failliet… In de 32 Bronlaak-jaren hebben we, Hélène en ik, de opkomst en bloei van de spiritualiteit in de zorg- en in de leefcultuur van een gemeenschap meegemaakt. We hebben een interne opleiding opgezet vanuit een geheel eigen visie en waarin de spirituele, kunstzinnige, culturele en zorgvaardigheden samen kwamen. Dit was een opleiding die zeer inspirerend en voedend was voor begeleiders en doorwerkte naar de zorgvragers en hun ouders. Het was een heel bijzondere tijd waar ik met veel plezier aan terug denk.
Maar vanaf 2001 kwam er een andere wind. De no nonsense cultuur,  de zakelijkheid en veel eigentijdse tendensen kwamen ook de zorgcultuur van het werk en leven in Bronlaak bepalen. Een nieuwe cyclus is aangebroken en dat vraagt andere mensen en vaardigheden.

Met onze pensionering zijn voor ons nieuwe mogelijkheden ontstaan. Mijn diepe wens om meer kunstzinnig actief te zijn komt langzaam op gang en ik geniet er van. Ik ontwerp en maak graag Iconen in diverse technieken en gekleurd glasramen en o ja, het uitvoeren van uw droom in glas in lood of andere technieken zou een hele eer zijn. Een vrijblijvend gesprek is al leuk. Maar af en toe een technisch klusje zal ik  moeilijk laten liggen.